Kaksisuuntainen mielialahäiriö osa 2 – Miltä kaksisuuntainen mielialahäiriö tuntuu

Joskus äidilläni oli tapana sanoa minusta, että minulla on ihana luonne mutta vaikea persoona. Sanat olavat todella hyviä kuvaamaan luonnettani ja persoonaani. Olen aina ollut kiltti ja muut huomioon ottava ihminen, mutta se vaikea persoona, joka tulee esiin aika ajoin. Persoona joka vaihtelee äänekkäästä, puheliaasta, voimakkaasta – hiljaiseen, pelokkaaseen ja epävarmaan ihmiseen.

Miltä masennus tuntuu

Tuntuu kun joku olisi vetänyt harmaat verhot silmieni eteen, en näe värejä maailmassa tai tuntuu välillä etten näe mitään. Joskus jopa tullut ajatus, olenko minä tulossa sokeaksi. Tunne jolloin tunnen olevani huono ihminen, laiska, tyhmä, ruma, tarpeeton, ahdistunut. Tunnen, että minun kuuluu tuntea kurjuutta, koska ansaitsen sen huonona ihmisenä. Masennuksen aikana olen monesti omassa pienessä ajatus kuplassani, jossa on aiheena paha olo, mitä muut minusta ajattelee? Miksi olen näin huono ihminen? Miksi enää edes elän?

Koska ajatukseni valtaa mieleni en kuule samalla tavalla ääniä, vähän kuin maailmasta häviäisi kaikki äänet. En kuule linnun viserrystä, en heinäsirkan surinaa, en minkään mikä voisi tuoda hyvän olon. Keskustelut ihmisten kanssa vaikeutuu, ensinnäkin jo ahdistus sosiaalisia tilanteita kohtaa on niin suuri. Keskustelun aikana keskityn enemmän tulkitsemaan keskustelu kumppanin äänen painoa, elekieltä tai mitä hän minusta ajattelee. Pienikin huono ele tai ilme voi saada minut miettimään, että hän vihaa minua.

Masennuksen aiheuttaa voimattomuuden tuntemukset, juomalasin nostaminen suulle voi tuntua jo raskaalta. Menetän ruokahaluni ja unen tarpeeni lisääntyy. Voisin vain nukkua niin paljon kun saisin. Ainut asia mikä tuo mielihyvää sillä hetkellä on nukkuminen. Kaikilla ei masennuksen aikana unen tarve lisäänny, vaan käy päinvastoin ei pysty nukkumaan. Tavallaan olen onnellinen, minä nukun masennuksen aikana paljon, koska on ainakin yksi asia mikä tuo mielihyvää sillä hetkellä.

Mitä mania tuntuu

Mania on täysin vastakohta masennukselle. Tähän olotilaan jää koukkuun, ymmärrän hyvin miksi joku ei halua lääkitystä, vaikka olisi pahempiakin masennus kausia, tämä tunne korvaa ne. Sitä tunnetta ei voi täysin tietää ennen kun sen kokee. Se on todella mahtava tunne, tunnen itsesi vahvaksi, energiseksi, älykkääksi, itse varmaksi. Tunne on kuin olisin supersankari, pystyn mihin vain mitä haluan. En tunne väsymystä manian aikana. Olen pystynyt uskomattomiin työ suorituksiin väihäsillä yöunilla. Muistan kerran tehneeni 30 päivää töitä putkeen 60-70 viikko tunneilla. Ihmettelin vain kun työkaverit valittivat normaalista työviikosta kuinka raskasta on.

Vilkastunut ajatuksen juoksu joka tuottaa sähelläyksen. Silloin unohtelen asioita, koska päässäni on niin paljon ajatuksia, enkä pysty keskittymään yhteen asiaan kerralla. Tunnen itseni onnekkaaksi, olen niin onnekas, että kaikki liikennevalot muuttuvat vihreäksi kun saavun niihin, jokainen ihminen haluaa avata minulle oven. Vaikka olisi synkkä ja sateinen päivä näen sen kirkkaana auringon paisteena, jossa linnut visertävät kauniisti. Kaikki värit hehkuu kirkkaina jokainen asia tässä maailmassa tuo vain hyvän olon.

Kerran maniassa luulin, että voin voittaa lotossa jos uskon vain tarpeeksi siihen. Siitä sitten puhuin kaikille kuinka aion voittaa lotossa ja se onnistuu vain kun päätän asian.

Kerran taas uskoin, että universumin kaikki parhaat ideat kulkee lävitseni säteinä. Ideat oli mukamas niin mahtavia, olisin voinut aloittaa niillä vaikka miljoona bisneksen.

Mania ei ole hyväksi

Vaikka hehkutan manian tunnetta, en sitä itse enää halua kokea. Olen kokoajan yli virittyneessä tilassa. Ylimielinen käytös muita kohtaan. Se minun oikea persoona joka on kiltti ja haluaa miettiä toisten tunteita, muuttuu täysin manian aikana. En esimerkiksi ikimaailmassa halua loukata kenenkään tunteita. Manian jälkeen se häpeän tunne mitä kamalaa olen mennyt sanomaan, loukaten muita ollessa niin välinpitämätön. Olenkin riitaantunut monen ihmisen kanssa manian aikana. Rahan käyttö on ollut yli tulojeni, joka onkin aiheuttanut velkaongelmia. Nuorena ylenpalttinen alkoholin käyttö ja sekoilemista josta on aiheutunut kaikennäköisiä ongelmia.

Olen ollut kaksi vuotta oireeton kun jätin taakseni huonot ihmissuhteet ja hankin hyviä tilalle. Lääkitys on kohdallaan ja se, että kuuntelen koko ajan kehoani. Mania oireiden tullessa olen oppinut pysähtymään ja masennus oireiden tullessa pakottamaan itseni nousemaan sängystä ja tekemään jotain. En koskaan pääse eroon tästä sairaudesta ja se voi puhjeta milloin vain. Uskon kuitenkin minulla olevan tällä hetkellä paremmat eväät pitää sairaus poissa, kuin ennen.

Muista kysyä rakkailtasi aina välillä, onko kaikki hyvin. Kuuntele ja tue niitä jotka sitä tarvitsevat<3

Käy lukemassa myös:

Kaksikuuntainen mielialahäiriö osa 1 – Minulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö

You May Also Like

Leave a Reply