Keho muistaa huonot tunteet ja ajat

Ihmisellä on kehomuisto, joka ei toimi välttämättä mielen kanssa tietoisesti. Kehomme muistaa niin hyvät kuin traumaattiset muistot. Monesti myös tapahtuman aika voi toistua vuodesta toiseen. Esimerkiksi jos olet kokenut keväällä jonkun traumaattisen tapahtuman, kehosi muistaa sen joka kevät, vaikka mielesi ei välttämättä tiedostaisikaan sitä.

 ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Olen kertonut monessa tekstissä, että mieleni ei ole terve sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Olen oppinut paljon mielen saloista tutkien itseäni ja lukien tietoa miten mieli toimii. Mieli on hyvin monimutkainen ja kaikelle ei aina löydy mitään selitystä, miksi toimit tietyllä tavalla. Esimerkiksi minulla oli monia vuosia masennuskausia syksyllä kun illat pimenivät ja keväällä kun valon määrä lisääntyy. Minulla kesti monia vuosia selvittää perinpohjainen syy masennukseeni.

Käy lukemassa myös: Kaksisuuntainen mielialahäiriö osa 1 – Minulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö

Valon määrä vaikuttaa

Puhutaan monesti kaamosmasennuksesta, mistä moni suomalainen kärsii enemmän tai vähemmän. Taas kun olemme tottuneet pitkään pimeään talveen, kehomme menee sokkiin, kun keväällä valon määrä taas kasvaa. Itselläni kun mieli ei ole terve vuodenajan vaihtelu vaikuttaa todella voimakkaasti mieleeni.

Se kun tiedostan että mieleni ei voi hyvin näinä vuoden aikoina, olen alkanut hoitaa itseäni. Syksyllä kun illat pimenevät lisään ravintooni vitamiineja. Mielelle hyviä vitamiineja on foolihappo, B6, B12, D, sinkki, E ja omega 3. Toinen mitä käytän on kirkasvalolamppu joka auttaa siihen, että saan koko talven valoa riittävästi. Kirkasvalolamppu on hyvä tarkastaa sen olevan CE merkitty ja sen pitää olla vähintään 2500 luksia.

Tiesitkö, että vitamiinit imeytyy parhaiten nestemäisessä muodossa. Varsikin D-vitamiini imeytyy parhaiten nestemäisenä. *Apteekkituotteet.fi löydät esimerkiksi hyviä tuotteita monivitamiini*sana-sol ja pelkkä D-vitamiini tippoja löytyy ainakin lapsille, aikuinen voi annostella nämä tipat aikuiselle sopivaksi. Hyviä lasten tippoja on *Minisun Drops D3-vitamiinitipat, käytän itse näitä tippoja koko talven.

Traumaattiset kokemukset

Kehomme voi muistaa kokemuksia monen vuoden takaa. Johon voi liittyä tapahtuma, haju tai vaikka vuoden aika. Itselläni on tapahtunut traumaattisia asioita syksyllä sekä keväällä, jotka aiheutti minulle masennuksen. Joskus luulin, että pelkkä valon vaikutus vaikutti mieleeni, tajuamatta kehonimuisto muistaa traumat ja masennuksen vuosien takaa. Muistan menneeni lääkäriin masennuksen takia ja lääkäri kysyi: ”onko elämässä meneillään jotain erityistä.” Minun toteamalla:”ei ole meneillään mitään erityistä.” Häneltä sain kuulla ensimmäisen kerran kohomuistosta.

Tiedostaminen auttaa

Kun tiedostaa milloin kehomuisto alkaa vaikuttamaan mieleesi, voit alkaa hallita sitä. Voit alkaa käsittelemään traumojasi, joko itsekseen tai tietenkin trauman vakavuudesta riippuen ammattiavun kanssa. Suosittelen ammattiapua, jos tuntuu vähänkin mahdottomalta käsitellä sitä itsensä kanssa. Myös päivittänen meditaatio voi auttaa hallitsemaan mieltä.

Itse ole ollut viimeiset 2-vuotta oireeton. Tiedostan kehomuistoni ja hallitsen mieltäni meditaation avulla.

Hyvä artikkeli: Mikä on kehomuisto?

You May Also Like

Leave a Reply