Miten pidän mieleni terveenä

Ihan missä pitkäaikaissairaudessa tahansa on sairautta hoidettava jatkuvasti, myös mielenterveys ongelmaisen pitää hoitaa mieltään kokoajan. Mielen pitäminen terveenä ja vaatii jatkuvaa hoitamista. Miten minä pidän mieltäni terveenä?

Käy lukemassa myös

Kaksisuuntainen mielialahäiriö osa 1 – Minulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kaksisuuntainen mielialahäiriö osa 2 – Miltä kaksisuuntainen mielialahäiriö tuntuu

Rutiini

Ennen kun sain diagnoosin sairastavani kaksisuuntaista, elämäni oli täynnä rutiineja, jotka oli kellotettu kellon aikoihin. Tunsin silloin saavana pidettyä jollain tavalla elämääni kontrollissa. Vaikka en ole enää niin rutiini friikki kuin silloin, minulla on tiettyjä rutiineja vieläkin, joita haluan pitää yllä. Esimerkiksi haluan mennä joka päivä samaa aikaan nukkumaan ja herätä samaan aikaan. Tunnen tällä tavalla saavani riittävät yöunet, jotka on mielen kannalta tärkeää.

Ruoka

Sanotaan suoliston olevan meidän toiset aivot. Kun suolisto voi hyvin terveellisellä ruokavaliolla, myös mieli voi paremmin. Se on täysin totta, jos olen syönyt useana päivänä peräkkäin epäterveellisesti mieleni alkaa voimaan huonosti. Itse en kuitenkaan ota stressiä syömisestäni, syön mitä haluan huolehdin vain, että ruokavalioon kuuluu kasvikset, hedelmät ja kuituja. Koen tärkeäksi muistaa myös syödä tarpeeksi. Huomaan jos en ole syönyt edellisenä päivänä tarpeeksi, olen seuraavana päivänä todella väsynyt ja mieleni on maassa.

Liikunta

En ole mikään hiki liikunnan ystävä. Miten sitten liikun? Päivittäin ulkoilen koiran kanssa metsässä kävellen. ( Metsällä on terapeuttinen vaikutus, suosittelen metsässä kävelyä, jos mieli voi huonosti.) Harrastan joogaa 2-4 kertaa viikossa joka auttaa myös hallitsemaan mieltä ja kuuntelemaan omaa kehoa, että miltä minusta tuntuu. Suosin hyötyliikuntaa jos voin valita hissin ja rappusten välistä valitsen rappuset.

Ihmissuhteet

Minulla oli jossain vaiheessa paljon huonoja ihmissuhteita ympärillä, tajuamatta niiden olevan huonoja. Kun oivalsin, että minulla ei ole hyvä olla näiden ihmisten seurassa, jätin heidät elämästäni pois ja aloin voimaan sen jälkeen hyvin. Ystävä piirini karsiutui aika rajusti mutta pidän enemmin kiinni harvoista hyvistä ystävistä, kuin monesta huonosta ystävästä.

Työ

Tein useita vuosia itselleni epämieluisaa työtä muistan joka aamu heränneeni kiukkuisena, ahdistuneena ja väsyneenä. Vaikka monet kerrat ajattelin, että ei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä tätä työtä. Joskus vain sokaistuu elämäänsä ja ei näe ulos pääsyä oravan pyörästä. Tein kuitenkin vuosi sitten päätöksen, että nyt loppuu tämä työ. Ensin vähentäen töitä ja nyt teen tätä työtä todella harvoin.

You May Also Like

Leave a Reply