Mökki ilman sähköä ja vettä

Kuulutko kategoriaan mökki kuuluu olla mökki, vai mökki kaikilla samoilla herkuilla kuin kotonakin? Itse kuulun ensimmäiseen kategoriaan, mökki kuuluu olla mökki. En tarvitse mökillä ollessa arjen luksusta kuten telkkaria, puhelinta, suihkua, sisällä olevaa wc:tä tai tietokonetta. Mökillä viihdyn enemmän ulkona kuin sisällä ja elektroniikka saa jäädä kotiin.

Vaikka meidän mökki ei täysin sähkötön ole, kaksi pientä aurinko paneelia löytyy katolta, jotka on 30 vuotta vanhoja. Aurinkopaneelit toimii hyvin kokoonsa ja ikäänsä nähden, mutta ei näiden aurinkopaneeleiden avulla mökkiä sähkölliseksi tehdä. Nämä aurinkopaneelit on toiminut meidän mökillä lähinnä puhelimen lataamiseen, illalla valojen päällä pitämiseen tai hetken pystyy katsomaan telkkaria jos sitä ihan pakko on ollut katsoa.

Mökki ilman sähköä

Miten kaikki toimii, jos sähkö puuttuu kuten jääkaappi, hella ja lämmitys. Lämmitys on puulämmityksellä takalla johon monesti riittää pari pesällistä, takka varaa itseensä hyvin lämmön, tietenkin vähän vuodenajasta riippuen. Hella sekä jääkaappi toimivat kaasulla, joihin ei kovinkaan paljon kaasua mene. Jääkaappiin kaasua menee hiukan enemmän, koska jääkaappi on yleensä kokoajan päällä mökillä ollessamme. Hella on hyvin vähäisellä käytöllä, koska teemme kaiken mahdollisen ruoan ulkona grillissä, aamulla joskus keitän kananmunat ja kahviveden kaasuliedellä.

Plussat ja miinukset

+Voit jättää arjen elekroniikan kotiin ja rentoutua täysin vain olemalla.

+Tulee paljon ulkoiltua, koska sisällä ei ole mitään tekemistä.

+On täysin hiljaista kun kaikki arkeen kuuluvat kodinkoneet on poissa.

+Läsnäolo korostuu rakkaiden ihmisten kanssa.

Kaikkiin askareisiin menee enemmän aikaa, kuten ruuan laittoon ja tiskaamiseen.

Illalla ja yöllä huono valaistus

Mökki ilman juoksevaa vettä

Vedettömyydestä tulee hyvin esille ekologisuus, koska ylimääräinen veden lotraus jää vähemmälle, vettä käytetään vain pakollisiin tarpeisiin. Meidän mökillä juomavedet kannetaan kotoa ja pesuvesi tulee neljästä isosta sadevesi tynnyristä. Sadevesi tynnyrit on riittänyt ihan hyvin, jos kesällä on hiukankin satanut. Onneksi meri on lähellä niin ei sitä likaiseksi jää, mutta kylmään veteen meneminen ei välttämättä ole niin miellyttävää. Vesi lämmitetään saunassa olevassa padassa ja peseytyminen tapahtuu ämpärillä ja kauhalla. En ehkä tällaisella ratkaisulla haluaisi peseytyä aina mutta mökillä hyväksyn tämän pesutyylin.

Plussat ja miinukset

+Hiukset tulee ihanan pehmeiksi sadevedellä pestessä.

+Ekologisuus, turha veden lotraus jää vähemmälle.

-Juomaveden joutuu kantamaan mökille kotoa ja kuivana kesänä jopa pesuveden

-On huolehdittava, että sadevesi tynnyrit ja rännit ovat puhtaana.

You May Also Like

2 Comments

 1. Minna

  Siis ehdottomasti mökin kuuluu olla mökki! Koin mökkielämän niin paljon helpommaksi kuin arkielämän kaupungissa, vaikka mökillä joutuikin tosiaan kaikki vedet kantamaan yms.. Meidän mökillä oli tosin sähköt, mutta ehdottomasti haluaisin kokea myös sähköttömyyden, koska ilman sähköäkin varmasti pärjää.

  P.S. Blogisi oli niin mielenkiintoinen, joten jäin oitis lukijaksi 🙂

  1. Emmi

   Kiva kuulla joku muukin on samaa mieltä, että mökki kuuluu olla mökki. Se on kyllä kumma kun mökillä tuntuu se elämän paljon helpommaksi, vaikka tavallaan kaikki asiat vaikeutuu ei ole tiskikonetta, ei suihkua, eikä pesukonetta. Toi sähköttömyys on kyllä musta niin paras asia, koska se turha elektroniikka jää kotiin.

   Ihanaa saada tietää mun blogi on mielenkiintoinen, välillä yksin kirjottaessa aiheista miettii, onko näissä mitään apua jollekin tai järkeä kirjoittaa. Tervetuloa lukee mun blogia<3

Leave a Reply