Siivoaminen stressaa – 7 vinkkiä, joilla helpotat stressiä.

Kun koti pääsee tarpeeksi kamalaan sotkuun, siihen mopin varteen tarttuminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Siivoaminen stressaa, koska ei tiedä mistä sitä aloittaisi. Siivous päivänä menee monta tuntia, että saat taas kodin näyttämää asuttavalta. Raskaan työviikon jälkeen monen tunnin siivous projekti ei houkuttele.

Mitä tehdä jos siivoaminen stressaa?

Ala toistamaan siivousta päivittäin.

Tarkoitus ei ole aloittaa joka päivä siivoamaan koko kotia, vaan ota joku yksi kodin
alue.
Esimerkiksi tiskaa tiskit tai laita ne tiskikoneeseen, pyyhi keittiö tasot
(tiskipöytä, hella, ruokapöytä,ym.) keskity siihen, että keittiön pinnat näyttävät
joka päivä puhtailta. Toistamalla tätä rutiinia huomaat hetken päästä, että siivous
menee huomaamattasi, eikä se enää stressaa sinua.
Uuden tavan opettelun aikana voit pitää muulle kodille siivous päivän. Siivous
päivänä huomaat kuinka voit huokaista, ihanaa keittiö on jo siisti.

Tiesitkö?

Ihminen oppii 21 päivässä uuden tavan toistaessaan sitä joka päivä.

Kun olet oppinut uusia siivous rutiineja talon eri osa alueista, jaksota siivousta joka päivälle jotain. Esimerkiksi näin:

ma pölyt + wc

ti keittiö: tasot

ke imurointi + lattioiden pesu

to makuuhuone: pyyhi pölyt vaihdalaknat

pe pyykit

la muu siivous (kaapit, jääkaappi, peilit, ikkunat)

su rentoudu

Älä uhriudu

Ajatus miksi minä joudun siivoamaan aina tässä perheessä, juuri eilen siivosin tämän ja taas se näyttää samalta, kukaan ei arvosta minua tässä perheessä. Muuta asennettasi. ”Ihanaa kun koti on siisti! Minä tulen siitä niin iloiseksi ja perheeni voi hyvin puhtaassa kodissa.”

Yksin asuville harvemmin tulee uhriutumis ajatuksia, koska sotkusta ei voi syyttää kuin itseään.

Opettele kertomaan tunteistasi

Se on valitettavaa, ihminen ei osaa lukea ajatuksia. Siksi meidän on opittava kertomaan omista tunteistamme ja ajatuksistamme. Kerro perheellesi, että siisti koti saa sinut iloiseksi.

Anna aikaa

Anna aikaa perheen jäsenten siivota omat jälkensä, jos aina juokset perässä ja siivoat toisten sotkuja he eivät opi. Tietävät sinun tulevan aina perässä ja kuitenkin siivoavan jäljet.

Kehu

Lapsia on helppo kannustaa siivoamaan kun heitä kehuu.” Voi kun ihanaa, että olet vienyt omat vaatteesi pyykkiin.” Asia voi olla pienikin. Muista vain kehua. Joskus puolison kehuminen siivoamisesta voi tympiä, eikö aikuinen ihminen osaa omia jälkiään siivota. Ajattelet vain: ”En minäkään kehuja saa vaikka juuri tein eilen kolmen tunnin siivous urakan.” Kehumisella on kuitenkin suuri voima. Kehut puolisoasi vaikket itse et saa kehuja, saat puolisosi siivoamaan ja siivous taakkasi kevenee. Näin hyödyt itse kehumisesta.

Huutaminen ei auta

Olet sanonut kiltisti, olet sanonut huutaen ja pyytänyt jo kymmenettä kertaa. Lattialla lojuvien sukkien viemistä pyykkikoriin. Pyydä kerran tai kaksi, asialta lähtee merkitys jos hoet sitä jatkuvasti. Luultavasti saat vain mäkättävän ihmisen maineen. Pyytäessä jotain asiaa siivottavaksi, käytä positiivista psykologiaa avuksesi. Voisitko viedä sukkasi pyykkiin. Kiitos! Kerro taas tunteistasi. Minä tulen siitä iloiseksi. Kehu hänen tehdessä sen.

Opi rentoutumaan.

Relaa, ei kodin täydy aina olla tip top pieni sotku siellä täällä ei ole kuolemaksi. Siivous voi odottaa huomiseen tai vaikka ylihuomiseen.

Tiedä vaikka joku muu olisi ne siivonnut kun aiot tarttua mopin varteen. Tietenkin yksin asuville se olisi pieni ihme, että sotku olisi hävinnyt itsestään. Ehkä jos tosissaan uskoo kotitonttuihin. Ties vaikka tiskit olisikin tiskattu työpäivän aikana.

You May Also Like

One Comment

  1. Joa.K

    Hei, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi siivoamisesta. Äitini kuuluu järjestelyä ja siivoamista rakastavaan kansanosaan ja hänelle siivoaminen toimii hyvänä stressin purkajana. Hänellä ei ole yhtä siivouspäivää viikossa, vaan kannattaa kuulemma siivota hieman joka päivä, mutta ilman pieniä lapsia, tilanne on tietysti hieman eri. Kuulemma kuitukangasliina on todella hyvä siivoamiseen.

Leave a Reply