Juo oikein helteillä.

Kuumilla keleillä on tärkeää juoda, yhtä tärkeää on tietää mitä juo. Vesi ei ole välttämättä paras juoma. Kuumalla säällä liiallinen veden juominen, voi olla jopa vaarallista. Hikoillessa ihminen menettää elimistölle tärkeitä suoloja.

Mitä sitten juoda?

Vichy vai kivennäisvesi

Kaikki me tiedämme, että vichyä on hyvä juoda kesällä. Vaikka yleisesti kun pullon kyljessä lukee vichy, juoma sisältää suolaa. On hyvä silti tarkistaa, että juoma oikeasti sisältää suolaa. Monella on väärä käsitys kivennäisvesistä, että se on sama kuin vichy. Kivennäisvedet eivät sisällä suolaa, ne eivät sisällä muuta kuin vettä ja kuplia. Saman tapainen janojuoma, kun kotona tehty kuplavesi. Siitä päästääkin siihen jos teet kotona kuplavettä, voit lisätä siihen hieman suolaa, näin saat hyvän suolapitoisen juoman kotona.

Mineraali vesi

Toinen hyvä jano juoma on mineraali vedet, jotka oikeasti sisältävät mineraaleja. Monesti suolan lisäksi niihin on lisätty esimerkiksi kaliumia ja magneessiumia. Kummatkin on tärkeitä elimistön aineen vaihdunnalle, kuten hermosolujen ja lihassolujen toiminnalle. Magneessium vaikuttaa psykologiseen toimintaan, jos on vähän toimeton olo tai muisti pätkii, ota magneessumia. Itselläni on paljon suonenvetoja kuumalla säällä, magneesium auttaa myös niihin suolan lisäksi. Magnessiumilla on vaikutusta nukahtamiseen, kuumalla säällä nukahtaminen voi joskus tuntua mahdottomalta.

Hyvät vichyt ja mineraali juomat. Ihan legenraarinen VICHY, KOTImaista VICHY ja uusi Villi VICHY. Mineraali vesistä evian ja lidlistä saatava Sakia ja SCHLOSSBLICK.

Suolainen juoma ei ole ainut jano juoma

Kuumuus voi aiheuttaa myös sokerin heittelyn ja välttämättä ruokakaan ei maistu samalla tavalla helteillä, joka vaikuttaa verensokeriin. Välillä on hyvä juoda sokeripitoisia juomia. Itse suosin täysmehuja, jotka sisältävät sokeria marjoista ja hedelmistä. Jollei täysmehut maistu, niin mikä vaan sokeripitonen juoma on hyvä.

Mitä tehdä jos, et ole muistanut juoda ja nestehukka yllättää.

  • Juo vichyä tai mineraali vettä ja sokeripitoista juomaa.
  • Syö suolaista ruokaa.
  • Nestehukan ennalta ehkäisyyn ja nestehukan tullessa. Auttaa esimerkiksi apteekista saatavat nesteytys poretabletit ja puhdistamon elektrolyyttijauhe.
  • Viilennä kehosi vaikka kylmällä suihkulla tai pulahda uimaan.

Muista tarkkailla vointiasi, pahimmassa tapauksessa voi juotua lääkäriin nesteytykseen. Neste/lämpöhalvauksen oireita on esimerkiksi huonovointisuus, kuume ja ihon kuivuminen.

You May Also Like

Leave a Reply